Cum să gătești corect orezul pentru sushi
Pentru a găti sushi sau rulouri acasă, trebuie să aveți nu numai un anumit set de produse, ci și să cunoașteți câteva dintre subtilitățile și secretele pe care le posedă bucătarii profesioniști din bucătăria asiatică. Și astăzi vă vom împărtăși aceste informații.
Alegerea orezului potrivit
Unul dintre ingredientele principale cu care trebuie să lucrați este orezul. Alegerea orezului potrivit este foarte important, deoarece depinde dacă felul tău de mâncare se va dovedi sau nu.
Pentru a găti rulouri sau sushi, aveți nevoie de orez special cu multă fibră, care va fierbe bine, dar în același timp va păstra integritatea fiecărui orez.
Când veniți la magazin, puteți ocoli imediat orezul șlefuit, cu granulație lungă și aburit. Nu are caracteristicile necesare și nu va fi atât de sfărâmicios pe cât este necesar.
Orezul corect ar trebui să fie:
- culoare albă,
- fără nuanțe suplimentare;
- cu granulație rotundă;
- neted;
- fără defecte, curbură și resturi.
În plus, este important ca semințele să aibă aceeași dimensiune. Cea mai ușoară cale este să comandați orez în magazine specializate care vând produse din bucătăria asiatică și atunci cu siguranță nu veți da greș cu alegerea. Deci, de exemplu, pe site dismarket.md puteți comanda orez Okomesan, Sekai sau Kenji. Toate sunt perfecte pentru acest scop, își păstrează perfect forma și nu se destramă.
Pregătirea orezului pentru gătit
Înainte de a începe să gătiți orez, trebuie să îl spălați corect. În țările asiatice, acesta este un adevărat ritual care nu poate fi ratat.
Cantitatea necesară de orez este spălată de mai multe ori sub apă rece. Schimbăm apa din recipient de câte ori este necesar până când este curată. Experții japonezi în sushi consideră că este de dorit să spălați orezul de aproximativ zece ori. De asemenea, toate boabele la suprafață trebuie aruncate, deoarece pot afecta negativ gustul bucatelor. În acest fel vom obține boabe albe de cristal gata pentru gătit .
Apoi, Punem orezul pe o sită timp de aproximativ 40-60 de minute, pentru a scurge excesul de lichid și a evapora umezeala.
Nu vă recomandăm să folosiți apă caldă pentru spălarea orezului, deoarece spală cea mai mare parte a glutenului.
Subtilitățile orezului de gătit
Gătirea corectă a orezului pentru sushi sau rulouri în Japonia este considerată o adevărată artă. Bucătarii se antrenează pentru a face acest lucru de luni de zile, lustruindu-și subtil și delicat tehnologia pentru a obține rezultatul perfect.
Iată o instrucțiune pas cu pas despre gătitul orezului pentru rulouri
1. Transferăm boabele de orez spălate într-o cratiță mare și turnăm apă (pentru 100 g de orez, luăm aproximativ 125 ml de apă). Vă recomandăm să gătiți un vas cu fundul gros, astfel încât orezul să se încălzească uniform.
2. Acoperiți cratița cu un capac transparent și gătiți la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute.
3. Indicatorul de pregătire a orezului este un lichid complet absorbit. De îndată ce vedeți că apa a fost absorbită, atunci orezul este gata. Opriți focul și lăsați orezul să se înnăbușe încă 10-15 minute cu capacul închis.
Este interzisă deschiderea capacului oalei în timp ce gătiți orezul. De asemenea, atunci când gătim, nu folosim condimente suplimentare: nici sare, nici piper, pentru că trebuie să încercăm să păstrăm cel mai natural gust al orezului.
În timp ce orezul se răcește în cratiță, este timpul să faceți un dressing special pentru el. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de oțet de orez, zahăr și sare. Deci, 1 kg de orez va necesita:
- 185 ml oțet de orez
- 145 g zahăr
- 45 g de sare.
Calculați cantitatea ingredientelor în funcție de greutatea orezului și puneți-le pe toate într-un ibric . Puneți amestecul la foc mediu și amestecați până se dizolvă sarea și zahărul. Dressingul nu trebuie să fiarbă, de îndată ce ingredientele s-au dizolvat, scoateți ibricul de la foc .
Turnați orezul din cratiță într-un bol de lemn, luați o spatulă de lemn și adăugați dressing-ul în orez puțin câte puțin, amestecând. O cadă pentru orez hangiri este ideală în aceste scopuri. Acesta este un vas tradițional japonez care întruchipează filosofia gătitului oriental și este conceput special pentru amestecarea și răcirea orezului.
Gata, orezul tău este gata pentru transformarea ulterioară în rulouri delicioase sau sushi.
Poftă bună!
Lasă un răspuns