7 rețete din bucătăria asiatică cu tăiței

7 rețete din bucătăria asiatică cu tăiței

Felurile de mâncare, care au drept ingredient principal tăițeii, sunt considerate cartea de vizită a bucătăriei asiatice. Datorită gusturilor sale diverse, utilității, caloricității și simplității pregătirii, tăițeii au cucerit inimile a milioane de gurmanzi din întreaga lume.

Tăițeii sunt îmbinați cu ingrediente suplimentare: carne de pui, carne de porc, creveți și alte fructe de mare, legume, susan, diferite sosuri. Ei sunt serviți atât calzi, cât și reci, sunt adăugați în felul principal de mâncare, gustări, salate, etc.

Înainte de a trece la rețete, haideți să aflăm ce tipuri de tăiței pot fi și prin ce se deosebesc:

  • de grâu,
  • din ouă,
  • de orez,
  • de hrișcă
  • de celofan.

Și în continuare discutăm fiecare tip de tăiței.

Tăițeii de grâu

Sunt cea mai populară varietate de tăiței, atât în Asia, cât și în Europa. Aceștia sunt niște tăiței elastici, gustoși, calorici, cu un conținut sporit de fibre, care sunt îndrăgiți atât de adulți, cât și de copii.

Виды азиатской лапши

Ei sunt preparați din făină, apă și sare (udon, somen), precum și cu o cantitate mică de ouă (ramen).

Tăițeii din ouă

Tăițeii din ouă diferă de cei de grâu prin culoarea galbenă aprinsă, deoarece în aluat se adaugă un număr mare de ouă. Acest fapt face ca tăițeii să fie mai puțin calorici, însă au un conținut sporit de proteine.

Acest tip de tăiței se potrivește pentru garnituri, supe, salate, precum și pentru alimentația sportivilor.

Tăiței de orez

Tăiței albi, subțiri, lungi, care sunt preparați doar din două ingrediente: făină de orez și apă. Nu au un gust bine pronunțat, ci unul destul de neutru, ceea ce permite mixarea tăițeilor de orez cu diferite ingrediente: carne, fructe de mare, legume.

Avantajul principal al tăițeilor de orez este lipsa glutenului, iar acest lucru înseamnă că ei pot fi consumați de persoanele care suferă de intoleranță la gluten.

Tăiței de hrișcă

Tăițeii de hrișcă mai sunt numiți „soba”. Nu e greu de ghicit că ei sunt preparați din făină de hrișcă. Pentru îmbunătățirea aderenței, în ei se adaugă puțină făină de grâu.

Soba are un gust plăcut și gingaș de nucă și face parte din grupul de produse dietetice datorită conținutului redus de grăsimi. Acești tăiței sunt mai gustoși reci, de aceea de cele mai dese ori din ei sunt preparate salate.

Tăițeii de celofan

Denumirea acestor tăiței vorbește de la sine. Aceștia sunt niște tăiței transparenți, subțiri, cu un conținut sporit de amidon. Ei sunt preparați din soia, amidon de cartofi, de porumb, ignamă, năut, manioc, etc.

Tăițeii de celofan au un gust neutru, cu o notă slabă de nucă. Ei sunt adăugați în bulionuri, garnituri, salate.

Vă propunem 7 feluri de mâncare simple și gustoase cu utilizarea tăițeilor, pe care le veți putea prepara destul de rapid și vă veți delecta de gustul lor asiatic.

1.Tăiței de celofan cu legume și pui

Cred că una dintre cele mai populare și gustoase rețete din bucătăria asiatică.

Фунчоза с курицей

Ingrediente:

  • Piept de pui (la fel se poate de folosit și carne de la șoldul de găină) – 250 g
  • Tăiței de celofan – 150 g
  • Porumb conservat – 150 g
  • Ciuperci – 100 g
  • Ceapă – jumătate de căpățână
  • Morcov – jumătate
  • Ardei dulce – jumătate
  • Sos de soia – 1,5 lingură
  • Sare, piper – după gust.

Carnea de pui se taie în fâșii lungi. Se prăjesc pe tigaie la foc mare împreună cu condimentele. Se adaugă ceapa tăiată.

Ardeiul dulce se taie paie, morcovul se rade prin răzătoare grosieră. Ciupercile se taie. Porumbul, morcovul, ardeiul și ciupercile se pun în tigaie și se prăjesc, adăugând în prealabil sare și piper.

Preparați tăițeii de celofan astfel cum este indicat pe ambalaj. Amestecați carnea împreună cu tăițeii de celofan și legumele. Turnați sos de soia. Deasupra puteți presăra susan alb sau negru.

Mâncarea poate fi servită caldă sau rece.

2.Supă ramen cu carne de porc

Acesta este felul de mâncare principal clasic al bucătăriei asiatice. Există multe variații de preparare a ramenului, însă ingredientele sale principale întotdeauna rămân tăițeii de grâu, bulionul suculent de carne sau pește, precum și diferite legume.

Ingrediente:

  • Tăiței de grâu – 160 g
  • Carne de porc – 400 g
  • Usturoi – 3 căței
  • Rădăcină de ghimbir – 40 g
  • Ceapă verde – 40 g
  • Sos de soia – 4 linguri
  • Ouă de găină – 2 buc.
  • Zahăr – 2 lingurițe
  • Sare

Carnea de porc se spală și se taie în fâșii subțiri. Ghimbirul se tare în semicerc, frunzele de ceapă se taie bucăți mari, iar cățeii de usturoi se taie în jumătate.
În cratiță turnăm apă, iar după fierbere punem carnea, usturoiul, ceapa și ghimbirul. Punem sare după gust.

Până se pregătește bulionul, fierbem ouăle. Separat fierbeți tăițeii de grâu conform instrucțiunilor. Fierb ei destul de rapid. Tot procesul poate dura circa 3 minute. Atunci când carnea și legumele se vor fierbe, scoateți-le din bulion. Încălziți tigaia și prăjiți în ea carnea de porc, adăugând sosul de soia și zahărul.

Лапша рамен

Prăjiți 2 minute fără a adăuga unt sau ulei de floarea-soarelui. Toate ingredientele sunt gata. A venit timpul a le adunăm în supa noastră. Ouăle le tăiați în jumătate, ceapa verde o tăiați în diagonală, pentru a obține cât mai multe paie.

În centrul farfuriei punem tăițeii, pe de o parte punem carnea, pe cealaltă parte punem jumătățile de ouă, iar în mijloc ceapa verde. Adăugăm bulionul. Cine iubește versiunea mai grasă, adaugă mai mult bulion. Cine iubește mai consistent, adaugă mai puțin lichid.

3.Salată din tăiței de hrișcă soba cu castraveți și mango

Combinația, care la prima vedere pare neobișnuită, se dovedește a fi un mix proaspăt de produse, cu note asiatice ușoare.

Ingrediente:

  • Soba – 100 g
  • Castraveți – 1 buc.
  • Mango – 1 buc.
  • Arahide – 1 mână
  • Usturoi – 1 cățel
  • Ardei iute – 1 buc.
  • Oțet de orez – 3,5 linguri
  • Zahăr – 2 lingurițe
  • Lămâie verde – 1 buc.
  • Ulei de susan – 1 linguriță
  • Mentă – câteva crenguțe
  • Busuioc – câteva crenguțe

Încălziți oțetul cu zahăr și sare, până la dizolvarea completă. După răcirea amestecului, adăugați usturoiul mărunțit, ardeiul iute, sucul de lămâie verde, uleiul de susan și coajă de lămâie verde.

Fierbeți tăițeii de hrișcă conform instrucțiunilor. După preparare, spălați-i sub jet de apă, uscați-i pe un prosop de hârtie. Puneți tăițeii în farfurie și adăugați sosul. Tăiați castravetele și mango în fâșii subțiri. Adăugați-le la tăiței și amestecați totul. Prăjiți arahidele pe tigaie.

În tăiței adăugați ierburile, arahidele, turnați uleiul de susan, sucul de lămâie verde și sare. Puteți înfrumuseța salata cu felii de lămâie verde.

4.Udon cu fructe de mare

Tăițeii de grâu udon se asortează tare bine cu un cocktail din fructe de mare. Se primește o mâncare gustoasă, sățioasă și sănătoasă. Încercați să pregătiți acest fel și precis veți introduce udon cu fructe de mare în lista dvs. de mâncăruri preferate.

În magazinul nostru online găsiți toate ingredientele principale pentru acest fel de mâncare, iar acest lucru înseamnă că dvs. puteți face o comandă online imediat după ce citiți această rețetă.

Ingrediente:

  • Udon – 160 g
  • Creveți – 150 g
  • Calmar – 150 g
  • Scoici-pectene – 6 buc.
  • Bok choy – 2 buc.
  • Ghimbir – 15 g
  • Ceapă verde – o legătură
  • Ardei dulce – 1 buc.
  • Sos de stridii – 2 linguri
  • Sos de soia – 3 linguri
  • Ulei de susan – 1 linguriță
  • Ulei de floarea-soarelui – 1 linguriță

Pregătiți fructele de mare. Curățați calmarul și tăiați-l rondele. Scoicile-pectene tăiați-le în jumătate. Crevetele curățați-le de esofag și carapace, tăiați-le capul. Spălați fructele de mare și uscați-le pe un propos de hârtie.

Купить лапшу удон с морепродуктами

Ardeiul roșu tăiați-l în fâșii subțiri. Ghimbirul radeți-l prin răzătoare fină. Ceapa verde tăiați-o mărunt. Separați frunzele de bok choy de temei, frunzele mari tăiați-le în jumătate.
Fierbeți udonul așa cum este indicat pe ambalaj. Spălați-l cu apă fiartă răcorită și puneți-l deoparte.

Într-o tigaie mare adâncă încălziți uleiul de floarea-soarelui. Prăjiți legumele, adăugându-le în următoare consecutivitate: ardei, ghimbir, ceapă, peste 2 minute bok choy. Pregătiți legumele împreună încă 2 minute. După aceasta, adăugați în tigaie fructele de mare și prăjiți-le la foc mare încă 3 minute.

Acum puteți adăuga tăițeii, uleiul de susan, sosul de soia și de stridii. Luați tigaia de la foc atunci când sosul se va îngroșa. Presărați cu ceapă verde și serviți mâncarea imediat.

5.Supă Pho pentru vegetarieni

Aceasta este o supă vietnameză clasică, care se pregătește cu carne de pui sau de vită, însă noi vă propunem să încercați să pregătiți o supă vegetariană ușoară, aromată, care vă va surprinde prin gustul său picant.

Ingrediente:

  • Tăiței de orez – 120 g
  • Varză chineză pok choy – 2 buc.
  • Ciuperci Shiitake – 120 g
  • Rădăcină de ghimbir – 2 cm
  • Ceapă – ½ buc.
  • Ceapă verde – 1 legătură
  • Usturoi – 2 căței
  • Lămâie verde – 1 buc.
  • Busuioc – o crenguță
  • Condimente: badian, scorțișoară, cuișoare, ienibahar boabe.
  • Sos de soia – 3 linguri
  • Oțet de orez – 1 lingură
  • Sos chili

În tigaia pentru sote amestecați badianul, ienibaharul boabe, un bețișor de scorțișoară, cuișoare și încălziți-o la foc mediu aproximativ 30 secunde. Tot în această tigaie pentru sote adăugați apă, ceapa tăiată mărunt, usturoiul, ghimbirul și picioarele de ciuperci shiitake. Fierbeți toate aceste ingrediente la foc mediu circa 20 minute, după care strecurați bulionul și întoarceți lichidul înapoi în cratiță.

Căciulile de ciuperci shiitake tăiați-le în bucăți medii, ceapa verde tăiați-o în paie medii și adăugați-le în tigaia pentru sote. De asemenea, adăugați în supă sosul de soia și oțetul de orez. Fierbeți totul împreună 15 minute, adăugați varza chineză decojită de frunze separat și preparați aproximativ 8 minute.

Азиатская пшеничная лапша

Pregătiți tăițeii conform instrucțiunilor. Turnați supa în căni și adăugați în ea tăițeii. Serviți cu o felie de lămâie verde și sos chili.

6.Carne de pui cu tăiței de orez, mâncare thailandeză

O mâncare imbatabilă, rafinată și picantă care nu numai vă va potoli foamea, ci și vă va oferi o satisfacție estetică adevărată.

Ingrediente:

  • Tăiței de orez – 300 g
  • Piept de pui – 100 g
  • Morcov – 1 buc.
  • Ardei dulce – 1 buc.
  • Ceapă roșie – 1 buc.
  • Ciuperci champignon – 2 buc.
  • Sos de soia – 60 g
  • Usturoi – 2 căței

Tăiați carnea pai. Tăițeii de orez pregătiți-i astfel cum este indicat în instrucțiunile de pe ambalaj. După preparare, puneți-i în strecurătoare și spălați-i cu apă. Toate legumele tăiați-le pai, usturoiul pisați-l. Prăjiți carnea de pui în tigaie pe ulei de floarea-soarelui. Adăugați legumele și usturoiul.

Peste 5-7 minute adăugați tăițeii de orez și sos de soia. Amestecați din când în când. Se prepară pe tigaie circa 2 minute. La dorință, mâncarea preparată poate fi presărată cu ceapă verde și susan.

A se servi cald!

7.Soba cu sos de miere

Acest fel de mâncare va fi îndrăgit de amatorii de combinații neobișnuite și vă va ajuta atunci când trebuie să pregătiți repede o mâncare interesantă și să surprindeți oaspeții.

Гречневая лапша соба

Ingrediente:

  • Soba – 150 g
  • Tomate galbene – 500 g
  • Mazăre verde congelată – ½ păhar
  • Ulei de susan – 1 lingură
  • Busuioc
  • Semințe de susan
  • Pentru sos: pastă miso 1 lingură, miere 1 lingură, apă 1 lingură.

Pregătiți soba conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Spălați sub apă rece și lăsați în strecurătoare. Amestecați cu uleiul de susan și puneți deoparte.

În apa clocotită fierbeți mazărea verde. Tomatele tăiați-le felioare.La servire, puneți în farfurie soba, deasupra tomatele, busuiocul și mazărea. Pregătiți separat sosul: în tigaia pentru sote adăugați pasta miso, mierea și apa și încălziți câteva minute la foc mediu.

Peste tăiței turnați sosul cu legume. Presărați deasupra susan.

Poftă bună!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *