Foie gras: cum să preparăm delicatesă franțuzească

Foie gras: cum să preparăm delicatesă franțuzească

Francezii nu concep nici o sărbătoare fără foie gras. Anume această delicatesă provoacă extazul gurmanzilor în întreaga lume. Produsul a câștigat această reputație datorită gustului său bogat și texturii rafinate.

Dacă credeți că foie gras poate fi achiziționat doar în restaurante scumpe, vă înșelați. În magazinul nostru online Dismarket puteți comanda foie gras și îl puteți pregăti de sine stătător. Aveți încredere în noi. Urmând sfaturile noastre, veți reuși să vă descurcați cu această sarcină.

Ce este foie gras?

Foie gras, care în traducere din franceză înseamnă „ficat gras”, este un pate de ficat de rață sau de gâscă bine hrănită.

Este un produs destul de caloric, deoarece conține 39% grăsimi, dar în același timp foie grasă este bogat în vitamine și microelemente. De asemenea, acesta conține mai multe acizi grași polinesaturați decât uleiul de pește.

Фуагра

Procesul de creare al produsului foie gras este o artă, care necesită pricepere și atenție deosebită. Ideea principală este de a mări maxim dimensiunea ficatului animalului prin intermediul unei metode speciale de hrănire: gavaj. Gâștele și rațele sunt hrănite cu un amestec special de cereale (porumb, soia și vitamine), astfel încât ficatul lor să devină deosebit de gras și delicat.

Pentru a nu consuma energia dobândită din hrană, păsările nu ar trebui să se miște, motiv pentru care sunt plasate în cuști speciale. După aceasta, ficatul trece prin procese de prelucrare, curățare și preparare. Aceste etape implică multe subtilități, care sunt necesare pentru a menține bogăția gustului și subtilitatea texturii foie gras.

Tipurile de foie gras, în dependență de metoda de prelucrare termică:

  • Foie gras crud (cru). Permite prepararea diferitor feluri de mâncare din ficat de rață. Este conservat fără condimente și conservanți, de aceea foie gras crud are un termen de valabilitate limitat.
  • Foie gras semifinit (mi cuit). El este conservat în ambalaj din sticlă, turnând grăsime fierbinte de rață peste ficatul proaspăt. Aceasta este o prelucrare termică parțială a produsului, de aceea un astfel de foie gras trebuie păstrat la frigider câteva săptămâni.
  • Foie gras conservat (cuit). Ficatul de rață sau gâscă este marinat într-un amestec special din condimente și sare. Ficatul conservat are un termen de păstrare mai mare. Totodată, calitățile sale gustative devin în timp mult mai expresiv.

Pentru a gusta gustul rafinat al foie gras, puteți cumpăra ficat de foie gras de rață pe pagina noastră web și îl puteți prepara.

Cum se servește foie gras?

Dacă v-ați decis să cumpărați foie gras de rață sau de gâscă, este timpul să aflați cu ce se potrivește cel mai bine această delicatesă.

De fapt, pentru a vă bucura de adevăratul gust cremos al foie gras, este suficientă o felie de pâine. Vă recomandăm să o rumeniți ușor, astfel încât toastul cu foie gras să fie deosebit de delicios. Uneori, la toast se adaugă confit de ceapă și frunze de busuioc proaspăt, însă nu este obișnuit ca ficatul să fie întins pe pâine. Foie gras se taie în bucăți și se așază pe felia de pâine.

Foie gras este o idee excelentă pentru un aperitiv, mai ales când este servit alături de olive și arahide. Din punct de vedere al combinației cu alcool, este mai bine să alegeți un vin alb, cum ar fi Chardonnay sau Pinot Grigio. De asemenea, este recomandat să se servească fructe proaspete sau caramelizate alături de foie gras, pentru a-i echilibra gustul. O combinația ideală pe aceeași farfurie cu foie gras sunt merele, portocalele, zmeura și vișinele.

Prepararea foie gras

Foie gras se pregătește cu un număr minim de ingrediente, deoarece este exact acel fel de mâncare la care nu este recomandat să adăugați multe condimente, deoarece acestea ar putea strica gustul său.

Așadar, cum preparăm foie gras? Există câteva metode:

  • Foie gras la grătar: Ficatul foie gras poate fi supus unei scurte prelucrări pe grătar până când se formează o crustă aurie în exterior și o textură gingașă în interior. Acest lucru creează un contrast divin între crusta crocantă și textura cremoasă în interior.
  • Foie gras sub formă de terină: Ficatul poate fi preparat sub formă de terină, ceea ce înseamnă că este amestecat cu alte ingrediente, componente și condimente, apoi el este aranjat compactat și răcit. Acest mod de preparare menține gustul bogat și creează o textură netedă, cremoasă.
  • Foie gras în sosuri: Ficatul foie gras poate fi folosit pentru a pregăti sosuri bogate și intense, care se combină perfect cu felurile de mâncare din carne și pește. Aceste sosuri conferă mâncărurilor un gust și aromă unică.
  • Foie gras pe toast: Unul dintre cele mai clasice moduri de servire ale foie gras este pe felii de pâine prăjită. Gustul cald și untos al foie gras se potrivește perfect cu toastul, creând o fel de mâncare ideal pentru o cină rafinată sau pentru un aperitiv.

Și, desigur, vă oferim câteva rețete pentru prepararea foie gras. Nu uitați că nu trebuie să prăjiți prea mult foie gras, deoarece acest lucru îl poate face prea rigid. El ar trebui să fie cald și delicat în interior.

Foie gras la grătar cu sos de vin

Ingrediente:
2 bucăți de foie gras (ficat de gâscă sau rață)
Sare și piper după gust
¼ păhar de vin roșu tare (de exemplu, Porto sau Madeira)
2 linguri de zahăr
2 linguri de ulei (se poate de folosit ulei de măsline sau ghee)
Luați foie gras la temperatura camerei. Separați cu grijă bucățile de foie gras de membranele și peliculele inutile.

Într-o cratiță mică, amestecați vinul roșu și zahărul. Încălziți la foc mediu, amestecând, până când zahărul se topește. Lăsați amestecul să fiarbă, apoi reduceți focul și lăsați sosul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, până când devine dens și siropos. Amestecați din când în când cu grijă.

În timp ce fierbe sosul, încălziți tigaia sau grătarul la foc mediu. Asigurați-vă că aveți suficient ulei pentru ca bucățile de foie gras să se nu lipească. Sărați și piperați bucățile de foie gras pe ambele părți, după gust. Așezați bucățile de foie gras pe tigaia sau grătarul încins, gătiți-le timp de aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte. Scopul este să obțineți o crustă aurie în exterior și o textură delicată, cremoasă în interior.

După ce prăjiți, așezați foie gras pe o farfurie. Turnați sosul de vin pregătit peste fiecare bucată de foie gras.

Acesta poate fi servit cu felii de pâine prăjită sau croasante, pentru a vă bucura de combinația de ficat cremos și sos de vin dulce.

Foie gras cu sos de pomușoare

Ingrediente:
Ficat de gâscă – 0,5 kg
Orice pomușoare (de exemplu, coacăză, afine, răchițele) – 0,5 kg
4 linguri de zahăr din trestie
100 ml de apă
Sare, piper
Câteva frunzulițe de mentă
Sos de vanilie gata

Sărați și piperați foie gras. Prăjiți ficatul într-o tigaie cu ulei vegetal până când acesta este gata.

Pregătiți sosul pentru foie gras. Spălați pomușoarele, presărați-le cu zahăr, adăugați apă și fierbeți-le, amestecând, până când se transformă în piure.

Luați pomușoarele de pe foc și puneți-le într-un malaxor, pentru a le omogeniza.

Serviți bucățile de ficat pe un platou alb și larg, stropind generos cu sos de pomușoare și decorând cu sos de vanilie, precum și înfrumusețând cu frunze de mentă.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *