Darurile mării: caracatița
Dintre toate moluștele, caracatițele sunt recunoscute ca una dintre cele mai uimitoare. Ele pot să sperie cu aspectul lor exterior, să impresioneze prin dimensiuni și numărul de mituri din jurul acestor creaturi neobișnuite, însă, în același timp, nu putem nega faptul că bucătarii-șefi din diferite colțuri ale lumii, care gătesc adevărate capodopere, au un mare interes față de caracatițe.
Caracatița în gastronomie
Caracatița este un ingredient interesant și gustos, care se folosește pe larg în gastronomia diferitor culturi. Acest moluște are o carne gingașă cu iz de sare de mare și are o aromă caracteristică.
De regulă, în gastronomie de cele mai dese ori se folosesc caracatițele mici, moscardini, precum și moluște de dimensiuni mici.
Este interesant faptul că față de alte moluște, în bucate se folosește nu numai carcasa de caracatiță, ci și tentaculele, care sunt gătite separat. Caracatița poate fi gătită în multe feluri. Una dintre cele mai comune moduri de a găti o caracatiță este să o fierbi în apă cu sare până ea devine moale. După aceea, ea poate fi tăiată în inele și servită ca aperitiv sau adăugată în salate.
Caracatița poate fi, de asemenea, prăjită, la grătar sau coaptă. De exemplu, în bucătăria italiană, caracatița se coace la cuptor cu legume, condimente și ulei de măsline până ea devine moale și aromată.
Caracatița este adesea folosită în bucătăria japoneză pentru sushi și sashimi. În acest caz, caracatița se taie în felii subțiri și se servește cu sos de soia și wasabi. Unii iubitori ai gastronomiei extreme mănâncă caracatița practic vie, atunci când tentaculele ei tăiate încă se zbat.
În afară de aceasta, caracatița poate fi adăugată în paste, rizoto, pizza, poate fi marinată și utilizată în calitate de garnitură pentru bucate.
Proprietățile benefice ale caracatițelor
Fructele de mare sunt bune de mâncat, deoarece ele sunt o comoară adevărată de substanțe folositoare pentru funcționarea normală a organismului uman.
Carnea de caracatiță conține:
- Cantitate mare de proteine,
- Omega-3,
- Vitaminele grupei B, C, A, PP, K,
- Vitamine folositoare și microelemente – calciu, magneziu, fosfor, fier, natriu, cupru, seleniu, mangan, zinc.
În afară de aceasta, carnea de caracatiță are un conținut redus de calorii, ajută la reducerea colesterolului și luptă cu pietrele din vezica biliară.
De ce carnea de caracatiță de primește atât de dură la gătire?
Oricine care a încercat deja să gătească o caracatiță știe că adesea această moluște se poate dovedi a fi ca de cauciuc. Ideea nu este că a fost ținută prea mult în apă clocotită, ci că mușchii caracatiței nu au fost înmuiați înainte ca ea să fie gătită.
Așadar, în zona mediteraneeană la piețele pescarilor puteți vedea o astfel de imagine, unde un pescar stă pe mal și bate cu toată puterea caracatița prinsă de o piatră sau de beton. Se crede că este nevoie de aproximativ 80 de mișcări pentru a înmuia molusca.
O modalitate mai modernă și mai industrială de a înmuia mușchii unei caracatițe este să o îngheți. Da, răcirea și înghețarea prin șoc permite să distrugeți fibrele musculare dure.
Regulile de bază ale preparării caracatiței
Așadar, dacă doriți să gătiți singură caracatița (acest lucru este posibil dacă urmați instrucțiunile), atunci luați cunoștință de regulile principale ale preparării sale.
- Pe parcursul preparării, caracatița se va micșora cu 2/3 din volumul său, de aceea trebuie să țineți cont de acest faptul când veți calcula greutatea de facto a porției.
- Atunci când cumpărați caracatiță, țineți minte că cu cât molusca e mai mare, cu atât ea este mai bătrână și are cartea mai vânjoasă. Mai bine cumpărați două caracatițe medii, decât una mare.
- Dacă ați cumpărat caracatiță proaspătă la piață, numaidecât puneți-o pentru 2-3 zile în congelator. După aceasta, dezghețați-o sau puneți-o în frigider sau într-un vas cu apă.
- Dacă ați reușit să cumpărați o caracatiță proaspătă, atunci pentru a o tăia veți avea nevoie de anumite abilități. Încredințați înlăturarea organelor interne și a săcușorului cu cerneală profesioniștilor. Dvs. singură veți putea să separați carcasa de tentacule și să le spălați scrupulos sub apă curgătoare.
- Cel mai bine e să fierbeți caracatița la foc mic. Dacă focul va fi prea puternic, atunci există riscul ca carnea să devină de cauciuc. Apa trebuie sărată doar spre sfârșitul preparării.
- Puteți verifica etapa de pregătire a moluștei cu furculița în cea mai groasă parte a tentaculului. Pentru o caracatiță medie este suficientă o prelucrare termică de 25-30 minute, însă dacă molusca e mai mare, atunci ea trebuie fiartă 40 minute.
În ceea ce privește produsele cu care caracatițele pot fi asortate, atunci cel mai răspândit duet gastronomic este caracatița cu cartofi. Atunci cânt veți căuta o „pereche” pentru caracatiță, atrageți atenția la produsele mediteraneene: pătrunjel mărunțit, tomate, lămâie, fenicul, vin alb.
Rețete cu caracatiță
Vă propunem câteva rețete cu caracatiță, care pot descoperi toate cele mai bune aspecte ale acestui ingredient gastronomic.
Caracatiță ca în Sicilia
O rețetă simplă de mâncare, care vă va încânta papilele gustative. Acesta este gustul Italiei înflăcărate, zonei mediteraneene îmbietoare și a Siciliei seducătoare.
Ingrediente:
- 1,3 kg de caracatiță
- 5 cartofi mari
- 1 buc. ceapă
- ½ păhar de vin roșu
- Ulei de măsline
- Pătrunjel
- Sare, piper negru măcinat după gust
Dezghețați caracatița curățată, spălați-o sub apă curgătoare. Tăiați-o în bucăți medii. Curățați cartofii și ceapa de coajă, tăiați în bucăți.
Pe tigaie încingeți uleiul de măsline și prăjiți în el ceapa tăiată. Adăugați caracatița și cartofii. Acoperiți tigaia cu capac și gătiți 30 minute la foc mic.
Aveți grijă ca în tigaie să fie lichid. După necesitate, adăugați puțină apă. La sfârșit adăugați vinul și amestecați. Deasupra presărați pătrunjel tăiat mărunt și serviți la masă.
Caracatiță în vin roșu cu legume
Acest fel de mâncare este gătit în Franța, în Provența. El este servit cu o baghetă de grâu, polentă de porumb, gnocchi de cartofi și se mănâncă cu o plăcere incredibilă, deoarece această tocană este într-adevăr foarte gustoasă.
Ingrediente:
- 2 kg de caracatiță
- 3 morcovi
- 3 cepe
- 6 căței de usturoi
- 100 g de măsline negre
- 1 borcan de roșii tocate
- 1 l de vin roșu sec
- 200 ml de whisky sau cognac
- 200 ml de ulei de măsline
- 3 crenguțe de cimbru
- Frunze de dafin
- 1 boaghe de salvie
- Sare, piper negru măcinat.
Spălați caracatița și tăiați-o în bucăți de 3-4 cm. Curățați de coajă și tăiați ceapa, usturoiul și morcovul.
Într-o cratiță cu apă clocotită adăugați bucățile de caracatiță, până când ele vor deveni roz. După aceasta, scurgeți apa, lăsând 30 ml de acest bulion separat într-o cană.
Într-o cratiță cu fundul gros încingeți uleiul de măsline și prăjiți ceapa și usturoiul la foc mic. Adăugați morcovul, cimbrul, frunza de dafin, bucățelele de caracatiță și boaghea de salvie. Adăugați vinul roșu și aduceți până la fierbere.
Apoi turnați cognacul încălzit prealabil și dați-i foc. Adăugați roșiile din borcan și bulionul rămas. Preparați tocana la foc mic 1,5 ore.
La servire adăugați în tocană măslinele tăiate.
Caracatiță la grătar
O rețetă rapidă și simplă în stil mediteraneean, care va aduce cinei dvs. ceva nou și delicat.
Ingrediente:
- 800 g de caracatiță
- 1 buc. lămâie
- 3 căței de usturoi
- Ulei de măsline
- Frunze de dafin
- Sare, piper după gust
Spălați caracatița și puneți-i în cratița cu apă clocotită pentru 5 secunde. Scoateți-o și lăsați-o să se răcorească puțin. Această procedură trebuie repetată de 3 ori. În așa mod căldura va pătrunde treptat înăuntrul caracatiței.
După aceasta lăsați caracatița să fiarbă tot în aceeași cratiță pentru 20-30 minute, adăugând în apă frunza de dafin și 1 linguriță de sare.
În acest timp pregătiți marinata. Stoarceți sucul din lămâie, mărunțiți usturoiul. Amestecați usturoiul și sucul de lămâie, sarea și piperul.
Scoateți caracatița din bulion și răciți-o. După aceasta, puneți-o în marinată și lăsați-o pentru 30 minute.
Încălziți grătarul și prăjiți caracatița câte 5-7 minute pentru fiecare parte.
Serviți caracatița cu ulei de măsline, condimente și un păhar de vin.
Aceste rețete sunt destul de simple pentru ca orice doritor să poată să se descurce cu ele. Noi am dori ca dvs. să începeți familiarizarea dvs. gastronomică cu caracatița anume cu aceste rețete, pentru că aceste feluri de mâncare vă vor putea deschide gustul nemaipomenit al acestei moluște rafinate.
Lasă un răspuns