Ceaiul verde sencha japonez: tot ce trebuie să știți despre el

Ceaiul verde sencha japonez: tot ce trebuie să știți despre el

Știați că sencha este cel mai popular ceai japonez. Dacă japonezii beau ceai, atunci în 80% din cazuri va fi o sencha fragedă și aromată.
Acest ceai conține o cantitate mare de antioxidanți, energizează, ajută la lupta împotriva excesului de greutate și întărește sistemul imunitar.

Producerea Sencha

Sencha reală este produsă numai în țara Soarelui . Plantațiile de ceai din China și India nu cresc o astfel de variantă de ceai. Caracteristica sa principală fiind metoda de creștere și prelucrare a frunzelor de ceai.

Frunzele de ceai verde Sencha nu sunt prăjite sau zdrobite, așa cum se face de obicei în producerea  ceaiului. Frunzele sunt aburite puțin pentru a preveni procesul de oxidare, după care sunt răsucite cu grijă în ace subțiri. Aceasta este o muncă foarte minuțioasă care necesită abilități, experiență și perseverență din partea maeștrilor.

În etapa următoare, pentru a reduce conținutul de umiditate din produs, frunzele de ceai sunt uscate cu aer cald. Datorită acestui fapt, aroma plăcută  și durata  termenului de valabilitate a ceaiului sunt mai lungi.

Calitățile gustului ceaiului sencha

Dacă vă place concentrat, dar în același timp aroma și gustul moale și plăcut al ceaiului, atunci sencha este alegerea dvs. Acest ceai are următoarele caracteristici:

  • Aromă: plante tinere și proaspete
  • Gust: bogat pe bază de plante, cu o notă dulce și astringență ușoară
  • Culoare: smarald moale

Puteți bea sencha atât fierbinte, cât și  rece. De regulă, se servește fierbinte seara, ceea ce contribuie la un somn sănătos. În vreme caldă, dacă adăugați un cub de gheață la un ceai rece, veți obține o băutură excelentă răcoritoare.
Interesant este că gustul ceaiului sencha depinde de ce perioadă a anului au fost colectate frunzele de ceai și în ce zonă. Astfel, regiunile care produc cel mai mult ceai sunt Uji, Kyushu, Kagoshima, Shizuoka și Miyazaki. Cea mai apreciată fiind  recolta de  primăvară .

Cum se prepară corect ceaiul sencha?

Pentru a experimenta adevăratul gust al ceaiului și a dezvălui toate proprietățile utile , acesta trebuie preparat corect. Pentru aceasta, urmați următoarele recomandări:

  •  Luați un ceainic din sticlă sau porțelan.
  •  Temperatura apei nu trebuie să depășească 80-85 de grade.
  • Proporția optimă pentru prepararea ceaiului: 1 linguriță de ceai la 200 ml de apă.
  • Este necesar să infuzați ceaiul nu mai mult de 1 minut. Dacă supraexpuneți sencha, își pierde calitățile gustului și capătă amărăciune. Aceeași porție de frunze de ceai poate fi preparată de până la trei ori, dar prima infuzie va fi cea mai aromată.

Dacă ați făcut totul corect, atunci  băutura va avea o spumă groasă la suprafață.
Gurmanzii adevărați preferă să bea ceai verde sencha exclusiv din căni albe sau transparente. Încercați să preparați ceai astfel și va deveni ritualul dvs. preferat.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *