Cum să alegeți ulei de măsline de înaltă calitate

Cum să alegeți ulei de măsline de înaltă calitate

Uleiul de măsline are o istorie veche. Este folosit zilnic în bucătăriile casnice și profesionale din întreaga lume pentru a pregăti un număr imens de feluri de mâncare. Nutriționiștii și medicii nu se obosesc să repete despre beneficiile neîndoielnice ale acestui ulei pentru sănătatea umană. Și cu cât produsul devine mai popular, cu atât este mai probabil să dai peste o copie falsă sau contrafăcută.

Când cumpărați ulei de măsline pentru dvs. și familia dvs., trebuie să vă dați seama ce fel de ulei este cel mai bine să alegeți și cum să nu cădeți pentru un fals. Și apoi vă puteți bucura de gustul său proaspăt în salata preferată,  terci, legume, turnați în pizza sau spaghete sau pur și simplu turnați-l într-o farfurie și înmuiați pâine proaspăt coaptă, savurînd  cu un pahar de vin bun.

Clasificarea uleiului de măsline după țara de origine

În comunitatea culinară, există dispute constante cu privire la ce ulei din ce țară de origine este mai bun și mai gustos. De fapt, se face în multe țări ale lumii. Preferatele recunoscute sunt uleiurile din Grecia, Italia și Spania, uleiul de măsline este produs și în Turcia, Portugalia, Maroc, Tunisia, SUA etc. toate au diferențe de gust și miros, deoarece măslinele cresc în condiții climatice diferite și vin în diferite soiuri.

Deci, uleiul de măsline din Grecia este incredibil de parfumat, bogat în gust, are note de miere și fructe. Uleiul de măsline spaniol are o aromă înțepătoare și un gust amar. Uleiul de măsline din regiunea italiană, dimpotrivă, este foarte moale, ușor dulce la gust și are aroma ierburilor picante. Deci, uleiul de măsline cu adaos de busuioc, oregano, Ulei de măsline chili și alte amestecuri cu ierburi sunt foarte populare printre bucătari.

Alegerea uleiului în funcție de țara de origine este o chestiune de gust și merită să vă concentrați asupra preferințelor dvs.

Clasificarea uleiului de măsline prin etichetare

Atunci când alegeți ulei de măsline, este necesar să acordați atenție etichetării ambalajului. Categoria specificată este caracterul său .

În magazine puteți cumpăra 4 categorii principale de ulei de măsline care sunt potrivite pentru utilizare în alimente:

1. Ulei de măsline nerafinat de cea mai înaltă calitate – ulei de măsline extravirgin

2. Ulei de măsline nerafinat-ulei de măsline Virgin

3. Ulei de măsline rafinat cu adaos de ulei de măsline nerafinat

4. Ulei de măsline rafinat din tescovină cu adaos de ulei nerafinat – tescovină de măsline.

Cea mai înaltă calitate și cea mai utilă este, desigur, uleiul de măsline extravirgin nerafinat . Se folosește pentru  salate, prepararea deserturilor, sosurilor, marinatelor. Uleiul de măsline nerafinat sau uleiul de tescovină-uleiul de măsline Virgin  este destul de potrivit pentru prăjirea peștelui sau a fructelor de mare.

Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare categorie de ulei, astfel încât să puteți face alegerea corectă în timp ce stați la tejghea – ua supermarketului sau intenționați să cumpărați ulei de măsline online.

Ulei De Măsline Extravirgin

Acest tip de ulei se obține prin presarea mecanică a măslinelor selectate. În timpul procesului de producție, piesele turnate nu sunt supuse niciunui tratament chimic. Numai etapele de spălare, decantare, centrifugare și filtrare. Metoda de gătit a unui astfel de ulei de măsline este cât se poate de naturală  și, practic nu s-a schimbat de pe vremea rețetei egiptene antice .

Uleiul de măsline extravirgin conține o cantitate mare de nutrienți și este bun pentru organism. Gustul acestui ulei va depinde de varietatea măslinelor din care este preparat. Există diferite variante de arome: cu aroma de mere verzi, nuci, ierburi de munte. Uleiul din această categorie va avea întotdeauna o amărăciune: în uleiul proaspăt tânăr, amărăciunea va fi pronunțată, în timp devine nesemnificativă. Aciditatea unui astfel de ulei nu trebuie să depășească 0,8%.

O atenție deosebită trebuie acordată uleiului de măsline etichetat P. D. o (denumire de origine protejată) și D. O. P. (denominacion de origen protegida). Acesta este cel mai ELIT ulei de măsline, ca un vin bun în vârstă, care este deschis la ocazii speciale. Spaniolilor le place să-l savureze cu bruschete sau doar să înmoaie pâine.

Uleiul de măsline poate fi, de asemenea, etichetat Bio sau Organic. Înseamnă că măslinele recoltate pentru acest ulei sunt cultivate pe plantații speciale care îndeplinesc cerințe stricte de control al calității fără utilizarea îngrășămintelor anorganice și a elementelor chimice.

Puteți folosi acest ulei de măsline pentru salată, aperitive reci, marinate și sosuri. De asemenea, puteți face o bruschetă mediteraneană delicioasă cu acest tip de ulei.

Ulei De Măsline Virgin

Acesta este ulei de măsline presat la rece nerafinat din fructe de clasă mijlocie. Gustul și calitățile sale aromatice nu sunt la fel de saturate ca cele ale Extravirginului, dar este un ulei destul de gustos și sănătos.
Aciditatea acestei categorii de ulei nu trebuie să depășească 2%. Acest ulei de măsline poate fi folosit și pentru salate, gustări, legume, coacere și cofetărie.

Ulei De Măsline

Uleiul de măsline din această categorie înseamnă un amestec de uleiuri rafinate și nerafinate. Poate fi utilizat în mod activ în gătit în prepararea diferitelor feluri de mâncare. De asemenea, este perfect pentru prăjire. Cu această metodă de tratament termic, în ulei nu se formează agenți cancerigeni, ceea ce înseamnă că este mai util decât uleiul obișnuit de floarea soarelui.

Ulei de măsline – Pomace

Uleiul de măsline din tescovină se obține după a doua presare a măslinelor. Uleiul din această categorie nu are la fel de multă valoare nutritivă ca alții, dar în același timp conține multe vitamine și minerale care sunt prezente în uleiul natural.

Se folosește în rețete în care este necesar mult ulei, de exemplu, pentru prăjirea peștelui, a fructelor de mare sau a pepitelor prăjite. Uleiul de măsline  Pomace este mai ieftin decât uleiul de măsline din categoriile anterioare, deci poate fi utilizat în cantități mai mari.

Acum că știți ce diferențe au categoriile de ulei de măsline, puteți citi despre sfaturi atunci când alegeți acest produs.

Sfat # 1. Marcaj

Întotdeauna, în primul rând, uitați-vă la categoria din care face parte uleiul și cumpărați cel mai potrivit pentru dvs. În Spania, de exemplu, este obișnuit să aveți mai multe sticle de ulei de măsline, astfel încât să puteți stoca și uleiuri de diferite categorii în bucătărie.

Sfat # 2. Ambalare

Cea mai ideală achiziție ar fi achiziționarea de ulei de măsline într-o sticlă întunecată, deoarece așa va fi cel mai bine conservat. De aceea se recomandă păstrarea acestuia într-un loc întunecos și răcoros. Recipientele din tablă sunt, de asemenea, bune pentru depozitarea corectă a uleiului de măsline.

Sfat # 3. Aciditate

Înainte de a cumpăra, uitați-vă la aciditate pentru a alege un produs bun. Este necesar să se acorde prioritate uleiului de măsline cu cea mai mică aciditate posibilă.

Sfat # 4. Data fabricației

Aceeași regulă nu funcționează cu uleiul de măsline ca și cu vinul: cu cât produsul este mai îmbătrânit, cu atât este mai bun. Nu trebuie să treacă nu mai mult de 18 luni de la data fabricării uleiului. Aceasta este perioada în care uleiul rămâne util și de înaltă calitate.

Sfat # 5. Brand

Alegeți o marcă dovedită, unde sunt indicate toate marcajele necesare pe ambalaj, țara de fabricație, adresa producătorului, exportatorului și importatorului. Lucrăm de mulți ani cu marca italiană dovedită OLITALIA, a cărei calitate a produsului este neschimbată.

Pentru a alege ulei de măsline de înaltă calitate, trebuie să cunoașteți câteva detalii și apoi să vă puteți bucura de gătit și să beneficiați de sănătatea și sănătatea celor dragi.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *