Lavracul: rețetele bucătăriei mediteraneene

Lavracul: rețetele bucătăriei mediteraneene

Unul dintre cele cel mai des întâlniți pești în rețetele diferitelor bucătari-șef și meniuri de restaurant este lavracul. Este cunoscută și sub denumirile de lup de mare, biban de mare european sau coican. Este un pește rafinat, apreciat pentru calitățile sale gustative delicate și fine.

Lavracul se găsește în Oceanul Atlantic și Marea Mediterană, precum și în apele de coastă ale Europei și nordul Africii.

Calitățile gustative ale lavracului

Lavracul are carne albă, delicată, cu un gust ușor dulce și conținut moderat de grăsimi, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru prepararea diverselor feluri de mâncare. Carnea de lavrac are o textură delicată și un gust subtil, care se potrivește bine cu o varietate de condimente și ingrediente.

Рыба сибас

În plus, lavracul are foarte puține oase, ceea ce simplifică considerabil pregătirea peștelui înainte de gătire. Peștele se curăță ușor și are puține resturi, astfel încât pregătirea sa nu este dificilă.

Lavracul absoarbe ușor aromele, astfel încât este ideal pentru prepararea cu diferite sosuri, ierburi și marinate. Lavracul este un pește alb excelent care poate fi copt, gătit la grătar, fiert sau gătit la abur, păstrându-și astfel suculența și aroma naturală.

Lavracul conține o cantitate mare de vitamine și microelemente benefice. El, de asemenea, este potrivit pentru dietă și pentru cei care își monitorizează alimentația.

În general, pentru preparare se utilizează carnea întreagă de lavrac sau fileu de lavrac.

Lavracul în diferite bucătării

Lavracul este utilizat pe scară largă în bucătăria mediteraneeană, dar și în alte bucătării regionale, unde se apreciază gustul și textura sa delicată. În Italia, Franța, Grecia și Spania, lavracul este adesea preparat cu ulei de măsline, ierburi proaspete și citrice, ceea ce evidențiază calitățile sale naturale de gust. Conform rețetelor din aceste bucătării, peștele este adesea copt, prăjit sau gătit la grătar și este adesea servit cu legume, cartofi sau salate ușoare.

Vă propunem să încercați câteva rețete simple cu lavrac din bucătăria mediteraneeană, care sunt ușor de pregătit și întotdeauna delicioase.

Rețeta nr. 1. Lavrac copt cu lămâie și rozmarin

Ingrediente:
1 lavrac
2 lămâi tăiate cerculeț
Câteva crenguțe de rozmarin
3 căței de usturoi
Ulei de măsline
Sare și piper după gust


Încălziți cuptorul la 180°C. Spălați lavracul sub apă curgătoare. Așezați peștele pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt.

Запеченный сибас с лимоном и розмарином

Faceți câteva tăieturi pe suprafața lavracului și introduceți felii de lămâie în acestea. Presărați pe pește sare, piper și rozmarin, adăugați usturoi.

Stropiți peștele cu ulei de măsline și coaceți-l timp de 25-30 de minute, până când carnea devine fragedă și se desprinde ușor cu furculița.

Rețeta nr. 2. Lavrac încrustată în sare, în stil mediteraneean

Ingrediente:
Lavrac – 0,5 kg
Sare – 1 kg
Ouă de găină – 3 buc.
Vodcă – 50 ml
Lămâie – 2 buc.
Cimbru, cimbrișor, busuioc, rozmarin
Usturoi – 6 căței
Piper negru măcinat
Pătrunjel – 0,5 legătură
Ulei de măsline – 2 linguri

Pentru preparare, este necesar să îndepărtați organele interne ale peștelui și să clătiți sub apă curgătoare.

În burta peștelui adăugați ierburile: cimbru, busuioc, rozmarin și să se stoarcă suc de lămâie.Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile trebuie bătute bine până devin spumoase. În amestecul obținut adăugați sare și amestecați bine.

Pe un șervet de pergament întindeți un strat de sare, iar deasupra puneți peștele. A doua jumătate a amestecului de albușuri și sare puneți-o deasupra lavracului și acoperiți complet peștele. Îmbinați straturile din toate părțile, astfel încât peștele să fie într-un cocon.

Сибас в соли по-средиземноморски рецепт

Încălziți cuptorul la 200 de grade și puneți peștele învelit în folie de staniol în cuptor. Pentru prepararea peștelui sunt suficiente 25 de minute. Între timp, puteți pregăti sosul de lămâie și usturoi. Pentru asta, puneți cățeii de usturoi într-o presă de usturoi. Adăugați sare, piper și puțină coajă de lămâie.

Spălați pătrunjelul, tocați-l mărunt și adăugați-l peste usturoi, stropind cu ulei de măsline. Amestecați totul bine. După cele 25 de minute, deschideți folia, turnați deasupra vodcă și aprindeți. După ce flăcările s-au stins, desfaceți coconul de sare și scoateți peștele.

Stropiți peștele cu sosul de lămâie și usturoi și serviți-l.

Rețeta nr. 3. Lavrac la gril cu ierburi și ulei de usturoi

Ingrediente:
2 fileuri de lavrac
2 lingurițe de ulei de măsline
2 căței de usturoi
Sucul la 1 lămâie
Ierburi proaspete (pătrunjel, busuioc, cimbru)
Sare și piper după gust

Încălziți grătarul.

Amestecați uleiul de măsline, usturoiul, sucul de lămâie, ierburile, sarea și piperul într-un bol mic.

Marinați fileul de lavrac în amestecul obținut. Gătiți pe grătar timp de 4-5 minute pe fiecare parte, până când peștele devine auriu și se desprinde ușor cu furculița.

Rețeta nr. 4. Lavrac cu mandarine și grepfruturi

Ingrediente:
700 g fileu de lavrac cu piele
3 păhare de suc proaspăt de mandarine
3 mandarine
2 linguri de oțet de vin
½ păhar de ulei de măsline
½ grepfrut curățat
1 ceapă roșie mică
2 linguri de caperă
8 crenguțe de cimbru proaspăt
2 crenguțe de pătrunjel
½ linguriță de tarhon
Sare și piper – după gust
Miere – după gust

Сибас с мандаринами и грейпфрутами рецепт

Luați o cratiță mică și turnați sucul de mandarine. Puneți pe foc mediu. Apoi, scoateți de pe foc, lăsați să se răcească și adăugați miere.

Într-un bol mic, bateți sosul de mandarine, oțetul, sarea și piperul. Apoi, turnați treptat uleiul de măsline.

Într-un alt recipient, combinați feliile de mandarină și grepfrut, ceapa roșie tăiată subțire, capera, tarhonul și pătrunjelul. Apoi adăugați sosul și amestecați bine.

Împărțiți fileurile de pește în 4 porții. Stropiți-le cu ulei de măsline, adăugați câte două crenguțe de cimbru, sărați și pipărați lavracul. Împachetați fiecare bucată în hârtie de pergament și puneți în cuptorul preîncălzit la 230 de grade pentru 10-15 minute.

La servire, stropiți cu sosul de mandarine.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *