Cum să gătim somonul: idei și rețete

Cum să gătim somonul: idei și rețete

Somonul este unul dintre cele mai delicioase și hrănitoare pești care poate fi folosit în gastronomie. El este bogat în acizi grași omega-3, vitamine și minerale, dar este și foarte gustos și ușor de găsit în magazine și piețe.

Acest pește este pregătit și de bucătarii-șefi, și de bucătarii începători, și de gospodine în bucătăriile de acasă. Gustul somonului este delicat, gingaș, autosuficient. Uneori este suficient doar să-l murați și deja puteți savura un pește delicios pe sandvișuri sau în salate. Uneori după rețetele bucătarilor din somon puteți găti adevărate capodopere culinare.

În acest articol vom discuta despre cum să selectați, să gătiți și să folosiți somonul în diverse rețete.

Cum să alegeți somon de înaltă calitate

Atunci când alegeți somonul, trebuie să luați în considerare sunt mai mulți factori pentru a fi siguri de calitatea produsului. Dacă aveți posibilitatea să cumpărați somon proaspăt, atunci următoarele sfaturi sunt pentru dvs.

În primul rând, verificați cât de proaspăt este peștele. Somonul proaspăt ar trebui să aibă o culoare roșie aprinsă, care să nu se piardă la atingere. În plus, somonul trebuie să aibă un miros plăcut, proaspăt, iar ochii peștelui trebuie să fie limpezi și proeminenți. Cel mai bine este, desigur, să alegeți somon proaspăt, care a fost prins recent.

Как приготовить стейк из семги

Dacă în regiunea dvs. nu există posibilitatea de a cumpăra somon proaspăt de înaltă calitate, aceasta nu este o problemă. Dacă peștele este înghețat corespunzător, atunci el nu este mai prejos decât cel proaspăt. Există mai multe caracteristici la care trebuie să atrageți atenția pentru a alege cel mai bun somon congelat.

În primul rând, atrageți atenție la ambalaj. El trebuie să fie intact și să nu fie deteriorat. Verificați și data de producere și data expirării. Atunci când cumpărați, ar trebui să alegeți un pește cu o dată de producere cât mai recentă și un termen de valabilitate cât mai lung. În plus, întotdeauna acordați prioritate producătorilor sau furnizorilor de încredere.

În al doilea rând, acordați atenție culorii somonului. Ea ar trebui să fie roz strălucitoare și fără pete sau porțiuni întunecate. Dacă peștele are o culoare palidă, acest fapt poate indica că a fost înghețat mult timp sau a fost păstrat la o temperatură incorectă.

În al treilea rând, atrageți atenție texturii peștelui. Ea ar trebui sa fie elastică și să nu aibă turtiri, zone întunecate, etc.

Rețete cu somon

Somonul poate fi gătit în diferite moduri, în funcție de preferințele dvs. și de rezultatul dorit. Mai jos vom analiza câteva moduri de a găti somonul, care vă vor ajuta să vă delectați cu acest pește delicios.

Cum se sărează peștele roșu: somonul, păstrăvul-de-mare, lostrița

Sărarea somonului este foarte simplă și este destul de posibil să gătiți singură acasă un pește delicios. Sandvișurile cu pește roșu la micul dejun sunt fantastic de gustoase, sățioase, hrănitoare. Peștele poate fi combinat cu unt, cremă de brânză, castraveți, avocado, capere, roșii, orice verdeață, ceapă roșie, ouă, etc.

Vă împărtășim câteva rețete simple și verificate de gătire a peștelui roșu slab sărat.

Vom avea nevoie de:

  • 1 kg de somon (sau alt pește roșu)
  • 1 linguri de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriță de piper negru măcinat.

Amestecați sarea și zahărul într-un vas. Sarea poate fi atât sare de bucătărie, cât și se poate de folosit și sare de mare iodată. Experimentați și gătiți în așa mod, cum este gustos pentru dvs. În zahăr și sare adăugați piperul negru și amestecați.

Как засолить семгу

Clătiți fileul de somon sub apă curgătoare, uscați-l cu prosoape de hârtie și stropiți bine pe toate părțile cu amestecul pregătit.

Puneți peștele într-un recipient ermetic și dați-l la frigider pentru cel puțin 4-6 ore. Va fi și mai bun și mai gustos dacă somonul este sărat în acest fel timp de 24 de ore.

Cum să gătește somonul la cuptor

Una dintre cele mai ușoare, mai rapide și mai delicioase moduri de a găti este să coaceți o bucată de pește roșu sau steak la cuptor. Peștele roșu copt este mult mai sănătos decât gătit în alte moduri. El păstrează toate vitaminele și microelementele utile.

Peștele roșu la cuptor se primește moale, suculent, aromat și foarte gustos. De aceea vă oferim mai câteva moduri de a găti somonul copt.

Somon copt în folie

Ingrediente:

  • 4 buc. de steak de pește roșu
  • 2 lămâi
  • 1 linguriță de sare
  • 30 ml de ulei de măsline
  • 0,5 linguriță de piper negru

Preparare:

Încălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Spălați peștele sub apă curgătoare rece, apoi uscați-l cu prosoape de bucătărie.

O lămâie tăiați-o în cerculețe, iar din cealaltă stoarceți sucul. Stropiți fiecare bucată de somon cu sucul de lămâie. Ungeți fiecare bucată cu amestecul din sare și piper negru.

Ungeți 4 folii de aluminiu cu ulei de măsline, iar deasupra puneți bucățile de pește. Peste pește puneți câteva bucăți de lămâie, înveliți-l atent în folie.

Рецепт семги в духовке

De asemenea, puteți pune o bucățică de unt peste pește, puteți presăra verdeață proaspătă sau uscată. Însă să nu exagerați, pentru că puteți strica gustul peștelui.

Coaceți la cuptor 20-25 minute. Serviți cald!

Somon în sos cremos cu muștar

Un astfel de pește roșu se primește picant și aromat. El devine un adaos minunat la salata din verdeață proaspătă și la garnitura în formă de orez, pireu din cartofi, etc.

Ingrediente:

  • 400 g fileu de somon
  • 1 lingură de muștar iute
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • 3 linguri de frișcă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Sare, piper negru

Preparare

Peștele roșu se spală sub apă curgătoare, se usucă cu prosoape de bucătărie. Se sărează, se piperează și se lasă la temperatura camerei pentru 15 minute.
Amestecați două tipuri de muștar, frișcă, uleiul de măsline. Aranjați somonul în tavă, turnați sosul deasupra și acoperiți cu folie de aluminiu. Coaceți la cuptor la 190 grade timp de 20 minute, apoi scoateți folia și coaceți încă 5-7 minute.

Cum de gătit somonul pe tigaie

Datorită unui astfel de mod de gătire, bucățile de pește roșu se primesc foarte aromate și gustoase. Regula principală este de a nu ține în plus somonul la foc, pentru că el poate deveni uscat sau prăjit în exces.

Somon pe tigaie

Dacă doriți să gătiți o cină rapidă, gustoasă și apetisantă, atunci o variantă mai bună decât somonul prăjit nu poate fi.
Ingrediente:

  • 600 g steak de pește roșu
  • 1 lămâie
  • Câteva crenguțe de rozmarin
  • Sare, piper
  • Ulei de măsline.

Pregătire:

Pe bucățile de somon, păstrăv-de-mare sau lostriță facem câteva tăieturi mici diagonale de 1-2 cm, pentru ca peștele să se marineze mai bine.

Pregătim marinata. Pentru acest lucru trebuie într-un mojar să amestecăm sarea, piperul negru măcinat. Stoarcem sucul la jumătate de lămâie. Adăugăm coaja de lămâie rasă la răzătoare și crenguțele de rozmarin. Turnăm puțin ulei de măsline. Apoi trebuie să amestecăm atent acest amestec și să mărunțim prin frecare rozmarinul, pentru ca el să confere marinatei toate uleiurile sale esențiale.

Frecăm bucățelele cu marinată și le lăsăm pentru 30 minute.

Рецепт семги на сковороде

Pe tigaia încinsă adăugăm câteva picături de ulei de măsline și prăjim fiecare bucată de pește roșu. Vor fi suficiente 5 minute pentru pește, pentru a fi prăjit pe fiecare parte. Păstrăvul-de-mare trebuie să fie puțin rumenit. Scoatem peștele de pe foc și îl înfrumusețăm cu crenguțele rămase de rozmarin.

Cum să pregătim salate și aperitive din somon

Somonul este un pește destul de universal, deoarece el se asortează multe legume, verdeață, ciuperci, cașcavaluri. Din acest motiv din pește roșu pot fi gătite salate și aperitive interesante și frapante.

Salată Cezar cu somon

Doriți să simțiți note noi în salata dvs. iubită? Încercați să gătiți salata Cezar deja obișnuită cu somon.

Ingrediente:

  • 100 g de somon slab sărat
  • 50 g de salată iceberg
  • 6 buc. roșii cherry
  • 70 g de parmezan
  • 6 ouă de prepeliță
  • 2 felii de pâine albă
  • 1 ou de găină
  • 125 ml de ulei de măsline
  • 25 ml de suc de lămâie
  • 0,5 linguriță de oțet balsamic
  • 0,5 linguriță de muștar
  • 1 cățel de usturoi
  • Sare, piper negru măcinat

Pregătire

Fierbeți ouăle de prepeliță până la starea de pregătire. Curățați-le de coajă, tăiați-le în jumătate.

Tăiați pâinea cubulețe mici și prăjiți-le pe tigaie uscată, adăugând sare și usturoiul pisat.
Spălați frunzele de salată iceberg, rupeți-le cu mâinile și puneți-le în farfurie. Tăiați peștele roșu în bucăți mici și adăugați-le în salată. Spălați roșiile cherry și tăiați-le în jumătate. Adăugați-le la celelalte ingrediente împreună cu pesmeții.

Radeți parmezanul și presărați cu el salata deasupra.

Adăugați în vasul malaxorului ouă de găină, muștarul, oțetul balsamic, usturoiul și sucul de lămâie pentru a face sosul. Bateți toate ingredientele până la o consistență omogenă. Cu un jet subțire adăugați uleiul de măsline. Consistența sosului trebuie să fie atât de vâscoasă, ca și smântâna.

Stropiți salata cu sos înainte de a fi servit.

În magazinul nostru online Dismarket întotdeauna veți putea cumpăra somon de la furnizori verificați. Noi ținem la reputația noastră, iar aceasta înseamnă că furnizăm doar mărfuri calitative certificate.

Încercați să gătiți somonul în baza rețetelor noastre și veți vedea că nu e atât de greu să creați un fel de mâncare capodoperă.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *