Bruschetta pentru fourchette: idei și rețete
Bruschetta este un aperitiv perfect pentru orice sărbătoare și pentru fiecare zi. Se prepară ușor și rapid, nu necesită ingrediente speciale, este delicioasă și arată frumos. Este o soluție excelentă pentru orice fourchette, picnic sau masă festivă, precum și atunci când trebuie să gătiți ceva rapid și să vă hrăniți oaspeții.
Originea bruschettei este Italia. Femeile din familii sărace italiene foloseau resturile de mâncare pentru a le folosi ca umplutură pentru pâinea prăjită, pe care o serveau la masă pentru a nu arunca mâncarea. Acest fel de mâncare combină simplitatea ingredientelor cu un gust rafinat și a devenit favoritul multor gurmanzi din întreaga lume.
Cum pregătim bruschetta clasică
О bază a bruschettei este bucata de pâine, de obicei, o baghetă sau ciabatta de calitate italiană. Pâinea este prăjită sau coaptă până când capătă o crustă aurie, pentru a obține o textură crocantă.
După prăjire, se aplică un strat subțire de usturoi proaspăt pe pâinea prăjită, pentru a adăuga arome și gust. Apoi vine partea magică – umplutura. Aceasta poate varia foarte mult: de la roșii suculente și busuioc proaspăt până la brânzeturi cremoase, ulei de măsline, legume tăiate mărunt, condimente aromate, șuncă, fructe de mare și multe altele.
Înainte de a pregăti bruschetta, este important să rețineți câteva reguli:
- Gustul aperitivului trebuie să fie expresiv și puternic
- Ingredientele bruchetei nu trebuie să se amestece
Există o mare varietate de rețete de bruschette, de la cele mai simple la cele mai sofisticate. Vă oferim câteva idei pentru ca să puteți experimenta și crea propriile opere culinare.
Rețeta nr. 1. Bruschetta cu tomate și busuioc
Pentru această gustare, veți avea nevoie de roșii coapte la soare și de busuioc aromat. Se prepară foarte simplu și oferă o gamă largă de senzații gustative.
Ingrediente:
- Franzelă de pâine albă
- Roșii 3 buc.
- Usturoi 2 căței
- Ulei de măsline 3 linguri
- Frunze de busuioc 30 g
- Sare, piper negru măcinat
Tăiați bagheta în felii mici și prăjiți-le pe ambele părți într-o tigaie. Curățați usturoiul. Când pâinea se răcește, frecați-o cu usturoi.
Tăiați roșiile în cubulețe mici. Așezați-le peste pâine, decorați cu o frunză de busuioc, stropiți cu ulei de măsline și condimentați cu sare și piper, după gust.
Rețeta nr. 2. Bruschetta cu somon și avocado
Această combinație de ingrediente este cu siguranță una ideală. Prepararea acestui aperitiv cu somon și avocado este o plăcere adevărată: rapid, simplu și gustos!
Ingrediente:
- Pește roșu 100 g
- Franzelă 180 g
- Avocado 1 buc.
- Lămâie 1 linguriță
- Ulei de măsline 1 linguriță
- Usturoi 1 cățel
- Condimente și mirodenii 1 linguriță
Tăiați bagheta în bucăți și prăjiți-le în ulei de măsline într-o tigaie până când devin crocante. După ce se răcesc, frecați-le cu usturoi.
Curățați avocado. Pisați pulpa cu o furculiță. Adăugați suc de lămâie, sare și condimente după gust.
Alegeți somonul ușor sărat sau care vă este pe plac. Tăiați-l în felii subțiri.
Ungeți piureul de avocado pe pâine și așezați deasupra bucăți de somon.
Rețeta nr. 3. Bruschetta cu jamon și pară
Această bruschetta va avea un gust subtil și rafinat. Dacă doriți, puteți să o stropiți deasupra cu sos balsamic sau să presărați semințe de in.
Ingrediente:
- Ciabatta 8 felii
- Jamon 120 g
- Brânză Gongonzola 80 g
- Pară 0,5 buc.
- Ruccola 20 g
- Condimente și mirodenii 0,5 linguriță
- Ulei de măsline 1 lingură
Ciabatta tăiată în bucăți prăjiți-o pe tigaie grill sau în cuptor până când capătă o crustă aurie.
Tăiați para în cubulețe și mărunțați brânza Gorgonzola. Așezați toate ingredientele peste ciabatta. Adăugați bucăți de jamon și decorați bruschetta cu frunze de ruccola.
Rețeta nr. 4. Bruschetta cu ardei copt
Dacă nu ați gustat ardeiul copt, atunci acesta va deveni pentru dvs. o adevărată descoperire gastronomică, în special în combinație cu brânza feta și șuncă.
Ingrediente:
- Ardei dulce de diferite culori (roșu, galben, verde) – 3 buc.
- Pâine albă
- Ulei de măsline
- Lămâie ½ buc.
- Feta 100 g
- Șuncă 2 felii
- Sare, piper negru măcinat după gust
Spălați ardeii sub jet de apă și uscați-i. Stropiți-i cu ulei de măsline și presărați puțină sare. Coaceți-i în cuptor la 200 de grade Celsius timp de aproximativ jumătate de oră, până când apar zone închise la culoare.
Cu ajutorul unei clești de bucătărie, puneți ardeii fierbinți într-un sac și lăsați-i timp de 10 minute. Acest lucru vă va ajuta să le îndepărtați coaja mai ușor. Curățați-i de coajă și îndepărtați semințele. Tăiați ardeii în cubulețe.
Într-un castron, combinați bucățile de ardei, adăugați coaja rasă de la jumătate de lămâie (răzuită fin), stropiți cu sucul de lămâie și turnați 2-3 linguri de ulei de măsline. Condimentați cu sare și piper, după gust.
Uscați feliile de pâine într-o tigaie uscată, în cuptor sau într-un prăjitor de pâine. Pe jumătate dintre feliile de pâine așezați brânza feta sfărâmată (în total, veți avea nevoie de 100 g).
Pe deasupra brânzei feta așezați bucățile de ardei colorați. Pe cealaltă jumătate a feliilor de pâine așezați șuncă.
Deasupra șuncii de asemenea adăugați bucățile de ardei. Condimentați cu puțin piper proaspăt măcinat.
Rețeta nr. 5. Bruschetta cu pateu de găină și ceapă prăjită
Bruschetta este adesea servită ca aperitiv la petreceri, în restaurante și cafenele. Se potrivește de minune cu vinul, transformând petrecerile și cinele în experiențe și mai plăcute.
Ingrediente:
- Franzelă sau ciabatta
- Pateu de găină 200 g
- Ceapă 2 buc.
- Usturoi 3 căței
- Unt 50 g
- Ulei de măsline 50 g
- Sare, piper negru măcinat
- O boaghe de zahăr
- Verdeață
Tăiați bagheta sau ciabatta în felii și prăjiți-le până devin aurii pe ambele părți. Lăsați-le să se răcească, apoi frecați-le cu usturoi mărunțit și ungeți-le cu un strat generos de pateu.
Tăiați ceapa în inele și prăjiți-o în unt. Adăugați sare, zahăr și piper după gust, apoi așezați-o peste pateu. Decorați bruschettele cu câteva fire de verdeață.
Bruschettele reflectă cultura și gustul bucătăriei italiene, care a oferit lumii o mulțime de gusturi bogate și autentice. Bruschetta este o armonie a ingredientelor simple, unite într-o compoziție sofisticată, care cucerește inimile iubitorilor de delicii culinare.
Lasă un răspuns