Darurile mării: pectenii

Darurile mării: pectenii

Fructele de mare sunt printre cele mai consumate alimente din lume. Ele sunt consumate pe întregul glob, gătite în diferite rețete și servite atât ca produs independent, cât și ca ingredient în diverse preparate.

Cele mai populare fructe de mare sunt considerate a fi creveții, midiile și stridiile. Ele ocupă locurile de frunte, însă acest lucru nu înseamnă că celelalte fructe de mare nu merită atenție. Astăzi dorim să vă vorbim despre pecteni.

Pectenul în gastronomie

Această moluscă este pe bună dreptate considerată un deliciu și este activ folosită în gastronomie. Există multe specii de pecteni, răspândite în întreaga lume oceanică. Pectenii, capturați în special în apele reci ale Norvegiei, Danemarcei, Marii Britanii și Irlandei, sunt cei mai apreciați.

Pectenii au câștigat o popularitate deosebită în Franța. În bucătăria franceză veți găsi o mulțime de rețete pentru supe, aperitive și feluri principale, în care ingredientul principal este chiar pectenul. În Italia, pectenii sunt apreciați sub formă de carpaccio sau tartar.

Морской гребешок

Orice gospodină poate găti pectenului cu sos de smântână sau pur și simplu îl prăji în unt cu usturoi și pătrunjel tocat, iar bucătarii-șefi de la restaurante inventează rețete tot mai sofisticate cu acest fruct de mare.

Vă reamintim câteva reguli de lucru cu pectenii:

  • Trebuie să dezgheți pectenul la temperatura camerei în apă ușor sărată, direct în ambalaj. Nu utilizați cuptorul cu microunde sau apa fierbinte în acest scop.
  • După aceasta, clătiți pectenul sub apă curgătoare și uscați-l cu prosoape de hârtie.
  • Când cumpărați pecten proaspăt, acordați atenție culorii fructului de mare. Acesta ar trebui să fie alb, crem sau roz deschis și să aibă un miros pronunțat de mare.
  • Pectenul poate fi prăjit în tigaie sau pe grătar. Asigurați-vă că fructele de mare nu intră în contact unul cu celălalt. Utilizați uleiul de măsline sau de floarea-soarelui pentru prăjire.Pectenul trebuie prăjit pe ambele părți până când capătă o crustă aurie. Timpul total de preparare termică nu trebuie să depășească 5 minute.
  • Dacă doriți să fierbeți pectenul, atunci timpul de fierbere ar trebui să fie de 3-4 minute. Indicativul că produsul este gata este pierderea transparenței pectenului, iar culoarea acestuia trebuie să fie alb mat.
  • Pectenul are un gust subtil, așa că trebuie să fiți atenți cu condimentele pentru a nu-i strica gustul.

Pectenii au un gust delicat și sunt bogați în substanțe nutritive, vitamine și microelemente.
Este mai bine să serviți pectenii cu alimente care nu vor fi mai puternice în aromă și gust decât fructul de mare în sine. Dovleceii, conopida, dovleacul, orezul, spanacul, prazul, polenta, broccoli, etc. se vor potrivi perfect pectenilor.

Cum să gătiți pectenii?

Vă propunem câteva rețete verificate, unde pectinele se primesc deosebit de gustoși.

Pectini marinați

Puteți fără sfială să experimentați cu marinatele, conferindu-le diferite accente. Acest produs poate fi marinat în oțet, soc de lămâie, sos de soia, frișcă, vin, etc.

Ingrediente:
Pecteni – 9 buc.
Oțet balsamic – 40 g
Ulei de măsline – 30 g
Ghimbir măcinat – 30 g
Usturoi – ½ cățel
Coriandru

Amestecați uleiul de măsline și oțetul balsamic. Tăiați usturoiul mărunt, rupeți coriandrul cu mâinile.

Маринованные морские гребешки

Turnați amestecul peste moluște și presărați cu usturoi, coriandru și ghimbir.

Lăsați la răcit într-un loc răcoros timp de 90 de minute și serviți-l ca aperitiv. Puteți să le serviți întregi sau tăiate în felii.

Paste cu pecteni

Este un fel de mâncare din bucătăria italiană, care reprezintă o opțiune perfectă pentru o cină sau prânz delicios. Dacă doriți să vă răsfățați persoanele dragi cu o mâncare gustoasă și sățioasă din bucătăria italiană, puteți pregăti cu încredere această rețetă.

Ingrediente:
Pecteni – 11 buc.
Paste – 200 g
Frișcă – 100 g
Ulei de măsline – 1 lingură
Condimente

Decongelați moluștele, adăugați piper, ulei de măsline și lăsați-le să se marineze în frigider timp de 15 minute.

Fierbeți pastele până când sunt al dente.

Puneți pectenii pe o tigaie, turnați frișca și lăsați-le să se înăbușe timp de 5 minute.

Adăugați pastele și condimentele, înăbușiți-le încă timp de 5 minute. Puteți presăra deasupra cașcaval ras și decora cu o frunză de busuioc la servire.

Pecteni pe planchet din cartofi

O mâncare spectaculoasă care vă va încânta cu imaginea sa și vă va permite să vă bucurați de gusturile minunate ale fructelor de mare rafinate.

Ingrediente:
Pecteni – 100 g
Cartofi – 80 g
Parmezan – 10 g
Unt – 10 g
Ulei de măsline – 10 ml
Ulei de trufe – 7 ml
Roșii cherry – 1 buc.
Ruccola
Cimbru
Sare, piper măcinat

Turnați ulei de măsline pe tigaie, adăugați cimbrul. Prăjiți pectenii pe ambele părți, sărați și presărați piper negru.

Curățați cartofii, fierbeți-i. Radeți cartofii prin sită. Adăugați coaja de lămâie, untul, parmezanul ras. Sărați și adăugați piper negru după gust.

Cu ajutorul inelului culinar aranjați în farfurie pireul. Deasupra puneți simetric pectenii, iar pe moluscă puneți ruccola și roșia cherry tăiată în jumătate. Înfrumusețați cu cimbru și stropiți cu ulei de trufe.

Pecteni cu creveți tigrați și sos beșamel

Este o mâncare panasiatică care precis va plăcea tuturor iubitorilor de fructe de mare.

Ingrediente:
Pecteni – 9 buc.
Creveți tigrați – 9 buc.
Lapte – 250 ml
Ceapă – 1 buc.
Ulei de măsline – 2 linguri
Făină de grâu – 1 lingură
Pesmeți de panat – 3 linguri
Nucșoară – o boaghe

Se dezgheță fructele de mare și se taie cubulețe mici de aproximativ 1 cm.

Se prepară sosul. Pentru aceasta, se taie mărunt ceapa și se călește în ulei de măsline până devine aurie. Se adaugă laptele, făina și o boaghe de nucșoară, amestecând încontinuu până sosul se îngroașă.

Se așază fructele de mare într-o tavă rezistentă la căldură și se toarnă sosul peste ele. Se presară pesmeți de panat deasupra și se coace în cuptorul preîncălzit la 180° Celsius timp de aproximativ 20 de minute.

Pentru a obține o crustă frumoasă, se activează grătarul din cuptor.

Salată caldă din pecteni cu umplutură de portocală

Pectenii se asociază perfect cu ingredientele de salată și devin picanteria principală a unui astfel de fel de mâncare.

Ingrediente:
Pecteni – 300 g
Portocală – 1 buc.
Salată cu frunze roșii (Lollo Rosso)
Ulei de măsline – 3 linguri
Muștar de Djon – 2 linguri
Praz
Sare de mare

Dezghețați pectenii. Pe o tigaie încinsă cu ulei de măsline, prăjiți fructele de mare pe fiecare parte timp de 2 minute. Opriți focul și lăsați pectenii sub capac timp de încă câteva minute.
Pregătiți sosul: stoarceți sucul de portocală, adăugați ulei de măsline și muștar Dijon. Amestecați bine.

Curățați prazul și tăiați mărunt o treime de tulpină. Tăiați castraveții în bucăți mici.

Într-un castron pentru salată așezați ruccola, salata cu frunze roșii, pectenii, castraveții și prazul. Turnați umplutura peste salată și salata delicioasă este gata.

Vă recomandăm să încercați să pregătiți de sine stătător pectenii și veți vedea cât de ușor este să lucrați în bucătărie cu acest ingredient și ce feluri de mâncare minunate puteți obține, chiar și ca bucătar începător.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *