Peștele cambulă: inspirație culinară
În ceea ce privește gustul și folosul, peștele ocupă un loc de frunte între toate produsele alimentare. După compoziția sa, el practic nu cedează cărnii de pui, iar în ceea ce privește conținutul de minerale, vitamine și gradul de digestibilitate al proteinelor, chiar o depășește.
Peștele conține mai mulți aminoacizi necesari decât carnea, laptele, ouăle și alte produse. În plus, orice pește conține substanțe minerale (fosfor, sodiu, potasiu, calciu), precum și oligoelemente importante (iod, cupru, cobalt, mangan, etc.). Prin urmare, peștele este o sursă valoroasă de nutriție. El menține apărarea organismului, previne bolile cardiace și vasculare, întărește articulațiile și ajută la eliminarea substanțelor cancerigene și a toxinelor din organism. Printre o mare varietate de pești de pe rafturile magazinelor, halibutul este deosebit de solicitat. Aceasta este un pește marin prădător din familia lupilor de ochi drept.
Despre halibut
Halibutul se găsește în principal în mările nordice. Acest pește nu are o culoare caracteristică. El poate fi de culoare închisă sau măsliniu deschis. Apropo, însăși cambula, din familia căreia face parte halibutul, seamănă foarte tare cu acesta, însă este destul de ușor de a-i diferenția: halibutul are ambii ochi amplasați pe o parte a capului. Aceasta este deosebirea principală a acestui pește.
Valoarea nutritivă a cărnii de halibut
Acest pește nu este foarte caloric: 100 g de carne conține 103-142 calorii. Partea principală din valoarea nutritivă o ocupă proteinele – 18,9 g, apoi grăsimile – 3 g. Glucide nu conține.
Carnea de halibut este bogată în vitamine și microelemente. Ea conține acizi grași omega-3, kaliu, fosfor și magneziu, seleniu, calciu, fier, acid folic, vitaminele grupei B, A, D, E, etc.
Consumul regulat de halibut reduce procesele inflamatorii din organism și are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, hrănind celulele nervoase. Seleniul, în care halibutul este atât de bogat, este bun pentru ficat, ajutând la eliberarea acestuia de toxine.
Apropo, ficatul de halibut este un adevărat campion în ceea ce privește conținutul de cheratină și este adesea folosit pentru prepararea uleiului sănătos de pește.
Cum să preparăm halibutul
Alegerea metodei de gătire a halibutului depinde de preferințele dvs. personale. Acest pește se primește delicios în orice variație. Prepararea halibutului cu legume la aburi sau prăjirea la cuptor sunt cele mai bune metode de preparare, deoarece în acest caz el își păstrează consistența moale, gustul plăcut și toate proprietățile sale benefice.
De asemenea, puteți prăji halibutul pe tigaie, la grătar sau chiar pe aparatul pentru frigărui. Halibut afumat foarte gustos, este o adevărată delicatesă pentru gurmanzi.
Noi am pregătit pentru dvs. rețete pentru câteva feluri de mâncare cu halibut, pe care le puteți găti fără prea mult efort.
Halibut sărat
Halibutul poate fi o alternativă demnă peștelui roșu sărat. Sărarea halibutului este foarte simplă și veți avea un pește delicios gata pentru sandvișuri sau pentru platoul pe o masă festivă.
Pentru rețetă veți avea nevoie de:
- Fileu de halibut – 0,5 kg;
- Sare – 2 linguri;
- Zahăr – 1 lingură.
Tăiați halibutul în bucăți porționate sau cumpărați un steak de halibut, presărați fiecare bucată cu condimente și puneți-le într-un recipient de plastic. Nu trebuie să le puneți la frigider. Lăsați recipientul la temperatura camerei timp de 2 zile.
Supă Hemultan
Această supă coreeană picantă de fructe de mare este foarte apreciată în bucătăria orientală. Ea se prepară ușor, iar gustul într-adevăr vă va surprinde.
Ingrediente:
- Halibut – 300 g
- Creveți – 100 g
- Ceapă – 1 buc.
- Morcov – 1 buc.
- Ridiche albă – 1 buc.
- Ardei dulce – 1 buc.
- Usturoi – 2 căței
- Varză de mare uscată – 10 g
- Pastă miso – 100 g
- Condimente.
Fierbeți doi litri de apă într-o cratiță. Adăugați varza de mare uscată și așteptați până fierbe apa, apoi adăugați usturoiul tăiat mărunt. Se fierbe câteva minute, apoi se strecoară.
Adăugați creveții în bulionul curat. Lăsați să fiarbă și adăugați în cratiță legumele: ceapa tăiată mărunt, morcovul, ardeiul și ridichea. Peste 5 minute adăugați pasta miso. Condimentați totul cu ardei iute și sare.
Când pasta miso este complet dizolvată, puneți bucățile de carcasă de halibut și fierbeți timp de 5 minute la foc mare. Dacă vă place bulionul picant, atunci puteți utiliza suplimentară rădăcină de ghimbir. Serviți supa cu ierburi.
Fileu de halibut copt în rolă
Vă propunem să vă diversificați bucatele cu o rețetă sănătoasă și simplă de halibut copt.
Pentru acest fel de mâncare veți avea nevoie de:
- Fileu de halibut – 400 g
- Lămâie – 1 buc.
- Unt – 30 g
- Pătrunjel
- Paprică
- Condimente.
Mai întâi pregătiți marinata. Pentru acest lucru, amestecați untul, paprica, condimentele, sucul de lămâie și coaja. Bateți amestecul cu un tel. Înmuiați fiecare bucată de pește în marinată și coaceți-le la cuptor timp de 20 de minute la temperatura de 180 grade.
Halibut cu parmezan
Pentru această rețetă pregătiți următoarele ingrediente:
- 1,7 kg de halibut
- 1 linguriță de unt
- 0,5 păhar de pesmeți de panat
- 2 linguri de pătrunjel mărunțit
- 2 căței de usturoi
- 1 linguri de parmezan ras
- 5 felii de lămâie
- Sare și piper.
Luați steak-ul de halibut, clătiți-l și tăiați-l în bucăți mari. Ungeți fundul oalei cu unt și puneți peștele în ea.
Amestecați într-un castron separat pesmetul de panat, pătrunjelul, usturoiul mărunțit, parmezanul. Presărați sare și piper.
Mutați amestecul în oală, umpleți peștele cu apă fierbinte până la 2/3 din înălțimea oalei și înăbușiți la o temperatură de 200 °C timp de 20-30 de minute.
Serviți mâncarea ornată cu felii de lămâie.
După cum puteți vedea, din halibut pot fi preparate multe feluri de mâncare gustoase și sănătoase. În magazinul nostru online Dismarket, dvs. puteți oricând cumpăra online halibut și încerca una dintre rețetele prezentate în acest articol.
Lasă un răspuns