Sosul thailandez Sriracha pregătit acasă

Sosul thailandez Sriracha pregătit acasă

Dacă vă place bucătăria asiatică și tot ce e iute, atunci este posibil să cunoașteți sosul Sriracha. Este unul dintre cele mai populare sosuri, care, fără exagerare, a câștigat toată lumea culinară.
Sriracha a fost inventată în anii 1930 în orașul portuar Si Racha din Thailanda și a primit numele acestuia. Sosul original este o pastă fermentată pe bază de ardei iute chili, care are un gust ușor dulceag, cu arome de usturoi și o notă ușor acră, cu un postgust picant.

În trecut, Sriracha era folosit exclusiv ca sos pentru fructe de mare, dar bucătarii nu s-au limitat doar la această combinație și au început să experimenteze. Astăzi, Sriracha este un sos iute clasic, folosit pentru o varietate de alimente în diferite bucătării din întreaga lume.

Compoziția sosului Sriracha

Tradițional, pentru prepararea sosului Sriracha se folosește ardeiul iute chili, usturoi, zahăr, oțet și sare. Proporțiile ingredientelor pot varia la diferiți producători, la fel ca și gustul sosului. De asemenea, se pot folosi diferite soiuri de ardei, în funcție de preferințele producătorilor, ceea ce, de asemenea, influențează gustul sosului.

Cel mai des pentru prepararea sosului Sriracha se folosește ardeiul iute roșu matur jalapeno. De asemenea, sosul poate fi preparat din așa soiuri de ardei precum ardeiul iute cayenne, chili fresno, Prik chee fah, ardei chili olandez, ș.a.

Pentru alegerea ardeiului, bucătarii tehnologi se ghidează după scara Scoville. Aceasta este o invenție genială a chimistului Wilbur Scoville, care permite clasificarea produselor în funcție de nivelul de iuțeală și crearea combinațiilor de ingrediente. Așadar, de exemplu,

  • Ardeiul iute jalapeno are nivelul de iuțeală 5000-8000 unități Scoville,
  • Ardeiul chili fresno – 2500-10000 unități Scoville,
  • ardeiul iute cayenne – 30000-50000 unități Scoville.

Orice variantă este potrivită pentru sos. Orientați-vă după preferințele dvs. în materie de gust.

De ce sosul are nevoie de fermentare?

Ce reprezintă procesul de fermentare? Acesta reprezintă modificarea compoziției chimice, a structurii și a altor proprietăți ale produsului în condițiile de absență a oxigenului. Pe scurt, este un proces de fermentație.

Prin acest proces se poate de redus intensitatea iuțimii ardeiului, făcându-l mai puțin iute. În plus, produsele fermentate nu sunt atât de agresive pentru sistemul nostru digestiv.

Cu ce se servește sosul Sriracha?

Dacă în trecut Sriracha se servea doar cu fructe de mare, acum este unul dintre cele mai populare sosuri, cu care pot fi realizate diverse combinații de arome.

Așadar, vă recomandăm să adăugați sosul Sriracha la:

  • carne,
  • fructele de mare sau pește,
  • supele asiatice,
  • tăiței,
  • hamburgeri,
  • salate,
  • pachețele de primăvară,
  • alte sosuri și umpluturi.

Adăugarea unei cantități moderate de sos Sriracha conferă mâncării un gust picant plăcut.

Rețeta de casă a sosului Sriracha

Bineînțeles, sosul Sriracha poate fi cumpărat în magazin. Pe pagina noastră sunt prezentate diferite variații ale sosului de la producătorii cu renume: Uni-Eagle și AROY-D, însă dacă doriți să experimentați și să pregătiți sosul Sriracha de sine stătător, atunci nu trebuie să vă refuzați această plăcere.

Pentru pregătirea sosului, aveți nevoie de următoarele produse:

  • ardei chili – 400 g
  • usturoi – 5 căței
  • zahăr brun – 2 linguri
  • oțet alb – 3 linguri
  • sare – ½ lingură

Se spală ardeiul, se îndepărtează codița, dar semințele se lasă. Se rade ardeiul chili pe răzătoarea fină. De asemenea, se rade usturoiul pe răzătoare.Se amestecă ingredientele și li se adaugă zahărul și sarea. Se amestecă masa până când se obține o consistență omogenă.
Se transferă amestecul într-un borcan și se acoperă cu tifon. Se pune într-un loc răcoros timp de 7 zile, amestecând în fiecare zi.

Oțetul se împarte în trei părți și se toarnă în borcan, la fiecare două zile, începând cu a doua zi. După trei zile, pasta poate fi măcinată într-un malaxor. Se fierbe la foc mediu timp de 10 minute și se distribuie în recipiente pentru depozitare.

Acum puteți savura sosul Sriracha pregătit de sine stătător acasă.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *